יורם אורבך
קב"ט
03-6534516
050-6991449
משה ישי
מנהל מכלול מידע לציבור
03-6534543
 

טלפונים לזמן חירום

פרטי יצירת קשר

משטרת ישראל

מד"א

כבאות והצלה

חברת חשמל

פיקוד העורף

הגנה על ילדים ברשת

מוקד עירוני

מוקד המידע של משטרת ישראל

 

מוכנים בחירום

בזמן אירועי חירום כמו ירי טילים, רעידת אדמה, אירוע מזג אוויר סוער, אירוע חומרים מסוכנים ושריפה, לסביבה הפיזית יש השפעה מכרעת על הסיכוי להינצל.

הבית הוא המרחב שיש בכוחנו להשפיע על מוכנותו לכל התרחשות. כדי שהבית יהיה המקום הבטוח ביותר עבורנו - עלינו להכין אותו לכך בשגרה. כיצד ניתן לעשות זאת?

1. הכנת המרחב המוגן
נבחר את המרחב המוגן כפי שמפורט במדריך לבחירת המרחב המוגן. בנוסף, נכין את המרחב המוגן - נכין ציוד לחירום ודרכי התקשרות, נקבע ארונות ומדפים, לא נאחסן בו חומרים דליקים, מסוכנים ורעילים, ולא בו נתלה פריטי זכוכית או קרמיקה שעלולים להתנפץ, כמו מראות. בקישור הזה מפורטים הדגשים לתחזוקת מהממ"ד בשגרהבקישור הזה מפורטים הדגשים לתחזוקת המקלט בשגרה.

2. קיבוע חפצים
כל חפץ שעלול לזוז, ליפול או להישבר מהווה מקור סכנה בהתרחש מצב חירום. כדי למנוע סיכון זה עלינו לעשות את הפעולות הבאות:

  •  נחבר לקירות ספריות ומדפים.

  •  נשתמש בווי תלייה לתליית חפצים כמו נברשות, עציצים ותמונות.

  •  ננעל את דלתות הארונות כדי למנוע נפילת חפצים (בעיקר כלי זכוכית).

  •  ננעל גלגלים במכשירים כבדים (מכונת כביסה, מקרר וכדומה).

  •  נציב תמיכה לדודי חימום, מזגנים, אנטנות, דודי שמש וארובות, ונקבע מרזבים, רעפים וסככות.

  •  נקפיד להניח חפצים כבדים במקומות נמוכים. אין להניח חפצים כבדים או שבירים בגובה (על גבי מדפים, ספריות וכודומה).

  •  נאתר מוקדי סיכון נוספים בבית ונטפל בהם, כמו ריבוי חרסינות או זכוכיות, קרבה של חפצים כבדים לחלונות וכדומה.

3. שמירת חומרים דליקים או רעילים בכלי סגור רחוק ממקור חום, כמו צבעים וחומרי ניקוי.

4. איסוף פריטי ציוד החירום המשפחתי ואחסונו במרחב המוגן בבית, עדיף בתיק אחד. יש לוודא כי בני המשפחה מכירים כל פריט ויודעים כיצד ומתי להשתמש בציוד. למידע על הכנת ציוד החירום המשפחתי.

5. וידוא תקינות חיבורי החשמל, הגז והדלק. נציין בפני המשפחה כולה היכן נמצאות נקודות הגז והחשמל בבית, באילו נסיבות יש לסגור את הברזים וכיצד.

6. תכנון דרך המילוט הבטוחה ביותר במקרה שיש לפנות את הבית באופן מיידי. יש לקחת בחשבון דלתות ופתחים שאינם בשימוש יומיומי כמו יציאה אחורית, מרפסות ומדרגות חירום. נוודא כי בני המשפחה מכירים את הדרכים הללו וכי הן פנויות מסכנות, מחפצים זזים שעלולים לחסום אותן ומחומרים דליקים. 

7. רישום דרכי התקשרות למקרה חירום במקום בולט. לפירוט מספרי הטלפון שיש לשמור לשעת חירום היכנסו למדריך להכנת דרכי התקשורת.

קיימים מצבי חירום שבהם נצטרך להתמודד לבד עם המצב החדש שנוצר למשך פרק זמן לא מבוטל. זאת מאחר שכוחות הביטחון, גורמי החירום ושירותי ההצלה עלולים להתקשות להגיע במהירות לכל מקום שנפגע כדי לספק סיוע.

ברוב מצבי החירום, משך ההיערכות וההתראה לתושבים אינם מאפשרים לארוז תיק חירום ייעודי. משום כך, חשוב להכין מראש חפצים מסוימים, שיהיו בהישג יד ויאפשר לנו ולמשפחה להתקיים למשך 24 עד 72 שעות, עד להגעת עזרה.

כדי להיות מוכנים מראש לכל תרחיש, יש להכין ציוד לשעת חירום ולהניחו במקום נגיש, דוגמת המרחב המוגן.

להלן רשימת הציוד לחירום: 

• מלאי מים (לפחות 3 ליטר לאדם) ומלאי מזון יבש ומשומר שיספיק למשך 72 שעות לפחות. יש להקפיד על רענון מוצרי המזון והמים כדי שלא יפוג תוקפם.

• אמצעי תאורה או פנס המופעלים על ידי סוללות.

• אמצעים לקבלת התרעות ועדכונים - רדיו המופעל על ידי סוללות, ומטענים ניידים וסוללות רזרביות לטלפון הנייד.

• תרופות.

• ערכת עזרה ראשונה. 

• מסמכים חשובים וכסף מזומן - צילום או העתק אלקטרוני של מסמכים רפואיים, מסמכי זיהוי, מסמכים אישיים ומסמכים פיננסיים. כדאי לשמור את המסמכים גם מחוץ לבית לצורך גיבוי.

• ציוד בהתאם למאפייני המשפחה - כמו משקפיים, וציוד לתינוקות.

 

 

• מומלץ לשים כמה שיותר פריטים בתוך תיק. פריטים גדולים או כבדים במיוחד (כגון מטפה לכיבוי אש, בקבוקי מים ותאורת חירום) יש לאחסן בצמוד לתיק. 

• יש לאחסן את הציוד לחירום במרחב המוגן שבחרנו בבית מראש. אם יש הכרח להחזיק פריטים מסוימים במקום אחר, חשוב לציין זאת בפני בני הבית ועל גבי התיק. למדריך לבחירת המרחב המוגן בבית.

• יש להכניס לשקיות ניילון אטומות פריטים שצריכים להישאר יבשים, כמו מסמכים וביגוד. 

• חשוב לבצע תחזוקה שוטפת לציוד ולתיק החירום, כולל החלפת המים ובדיקת מלאי המזון אחת לשלושה חודשים, בדיקות תקופתיות למטפה אחת לחצי שנה או על פי הנחיות היצרן, בדיקת סוללות ותקינות אמצעים אלקטרוניים אחת לחצי שנה, ורענון מסמכים אחת לשנה או על פי מועד החידוש.

1. בעת אריזת התיק מומלץ לספק קודם כל מענה לצרכים חיוניים.

2. ננסה לחשוב על הציוד, תכולתו ואופן אחסונו בהתאם לתרחיש שבו נצטרך להסתגר למשך זמן מסוים במרחב המוגן ובהתאם לתרחיש שבו נדרש להתפנות מהבית.

3. נשתף את בני המשפחה - מומלץ לשתף את בני המשפחה בגיבוש רשימת הציוד, להציג בפניהם את תכולת התיק ואת מקום אחסונו, לוודא שכל אחד יודע להשתמש בפריטים שבו ולמנות אחראי על ביצוע בדיקות תקופתיות ותחזוקה שוטפת של התיק.

 

קיימים מספר מצבי חירום שבהם נידרש להשתמש בציוד שארזנו מראש. כך למשל -

פגיעה בתשתיות - מצבי חירום עלולים להביא לפגיעה קשה בתשתיות כמו כבישים הרוסים, קריעת חוטי חשמל וטלפון ופיצוץ צינורות מים, באופן שעלול לחסום ולעכב את הגעת כוחות החילוץ והסיוע. במצב שכזה, ייתכן שנידרש להסתדר בכוחות עצמנו למשך פרק זמן מסוים ולכן חשוב להחזיק בציוד שאנו צריכים.

אירוע נפגעים המוני - מצבי חירום שגורמים לפגיעה רחבה באוכלוסייה, מגדילים את מספר הנזקקים לעזרת הגורמים המוסמכים. בשגרה, ואפילו במצב חירום מקומי, הטיפול בכלל המקרים מתבצע במקביל, אולם ריבוי מקרים יחייב את גופי ההצלה לקבוע סדר עדיפויות לטיפול במקרים ויאריך את זמן ההגעה לכל בית ולכל מטופל.

הסתגרות - במצבי חירום אחדים כמו ירי עוצמתי וממושך או אירוע חומרים מסוכנים, נידרש להסתגר בבית ולעיתים אף בתוך המרחב המוגן, למשך פרק זמן ארוך. חשוב להחזיק מראש בציוד, שיאפשר לנו להסתדר בפרק זמן זה. 

פינוי - במצבי חירום מסוימים, שהייה באזור מסוים מהווה סכנת חיים וייתכן שתצא הנחיה לתושבים לעזוב את הבתים. הפינוי יכול להיות באופן יזום על ידי כוחות הביטחון וההצלה או ביוזמת המשפחה. לכן חשוב להחזיק מראש בערכת ציוד לחירום, שתכלול את כל הפריטים שנידרש להם בעת השהייה מחוץ לבית.

 

למידע מורחב יותר - לחץ כאן למעבר לאתר פיקוד העורף

 

הנחיות התגוננות לאוכלוסייה

בזמן הישמע אזעקה או קול נפץ יש להיכנס למרחב המוגן בהתאם לזמן העומד לרשותנו 1.5 דקהולפעול על-פי ההנחיות הבאות:

במבנה – יש להיכנס לממ"ד, ממ"ק, מקלט או חדר פנימי מוגן, בהתאם לזמן העומד לרשותנו, ולסגור דלתות וחלונות.
בחוץ – יש להיכנס למבנה קרוב, בהתאם לזמן העומד לרשותנו. אם אין מבנה בקרבת מקום, או אם נמצאים בשטח פתוח, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
ברכב – יש לעצור בצד הדרך, לצאת מהרכב ולהיכנס למבנה או למחסה קרוב. אם לא ניתן להגיע למבנה או למחסה תוך פרק הזמן העומד לרשותנו – יש לצאת מהרכב, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים. במקרה שלא ניתן לצאת מהרכב, יש לעצור בצד הדרך ולהמתין 10 דקות.
הסעות תלמידים / אוטובוסים – יש לעצור בצד הדרך, על הנהג לפתוח את הדלתות, על הנוסעים להתכופף ולהגן על הראש באמצעות הידיים מתחת לגובה החלונות .
אם לא ניתנה הנחיה אחרת – לאחר 10 דקות ניתן לצאת ממיגון . חשוב להתרחק מחפצים לא מזוהים או מרקטה המונחת על הארץ .
במקרה כזה, יש להרחיק סקרנים ולהודיע למשטרה . יש להמשיך ולהאזין להנחיות באמצעי התקשורת.

חירום

הנחיות לבחירת המרחב המוגן והכנתו

את המרחב המוגן נבחר בהתאם לזמן העומד לרשותנו מרגע הישמע האזעקה או השמע קול נפץ , לפי סדר העדיפות הבא:
ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) אוממ"ק (מרחב מוגן קומתי) הם הבחירה המועדפת.
מקלט בבניין משותף – בתנאי שהמקלט פנימי ונמצא בתוך הבניין ובתנאי שניתן להגיע אליו דרך חדר מדרגות פנימי, ללא תלות בזמן ההתרעה.

מקלט ציבורי – בתנאי שניתן להגיע אליו תוך פרק הזמן הנדרש מרגע הישמע האזעקה. באין ממ"ד, ממ"ק או מקלט, יש לבחורחדר פנימי מוגןשבו יש מינימום קירות חיצוניים, חלונות ופתחים.
דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין מעל שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד או ממ"ק או מקלט פנימי ירדו שתי קומות ויישארו בחדר המדרגות . דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין בן שלוש קומות במבנה ללא ממ"ד או ממ"ק או מקלט פנימי ירדו קומה אחת ויישארו בחדר המדרגות.

מקלטים ציבוריים:

  1. מקלט העליה השניה / ביאליק (השקמה)
  2. מקלט אחד במאי / ויצמן (הספריה הישנה)
  3. מקלט אנליביץ 6-8 בלוק 6
  4. מקלט יצחק שדה 8 בלוק 8
  5. מקלט יצחק שדה 18 מועצה מקומית אזור
  6. מקלט ציבורי ביה"ס יוספטל (כניסה מרח' חנה סנש)
  7. מקלט קפלן 7
  8. מקלט קפלן 15 בית ספר מימון
  9. מקלט ציבורי ביה״ס השבעה

תמונה של שלט צהוב שרשום עליו באותיות בצבע ירוק מקלט

הסבר לעדכון ההנחיות:

בבניין בן שלוש קומות קומת חדר המדרגות המוגנת ביותר היא הקומה האמצעית (קומה שנייה).
בבניין מעל שלוש קומות כל קומות חדר המדרגות מוגנות פרט לקומת הקרקע ושתי הקומות העליונות.
אזרחים נדרשים לא להימצא ברחבת כניסת בניינים , מכוון שקיים סיכון לרסיסים והדף כתוצאה מנפילות טילים בסמוך לבניינים.
למידע נוסף ניתן לפנות: לאתר האינטרנט של פיקוד העורף בכתובת www.oref.org.il , ובפייסבוק.

בהישמע אזעקה או קול נפץ יש להיכנס למרחב המוגן על פי פרק הזמן העומד לרשותינו 1.5 דקה.
יש להמתין דקות ורק אז לצאת ממיגון. התמודדות הציבור והישמעות להנחיות חיונית להצלחתנו.
הנחיות פיקוד העורף הוכחו כמצילות חיים , כפי שאנו נוכחים מהאירועים בשטח בהם אנשים שנהגו על פי ההנחיות הצילו את חייהם וחיי משפחותיהם.
יש לפעול על פיהן בכל זמן. פיקוד העורף מדגיש כי אין שינוי בהנחיות ההתגוננות לציבור או במתן ההתרעה לציבור בעקבות פעילות מערכת כיפת ברזל וזאת משום שהמערכת אינה נותנת מענה הגנתי מלא לירי, לפיכך יש להישמע להנחיות פיקוד העורף ולהקפיד על זמן ההמתנה במרחב המוגן 10 דקות מרגע השמע האזעקה או קול נפץ . פיקוד העורף הנחה את הרשויות המקומיות במרחבים : עוטף עזה , אשקלון , אשדוד ובאר שבע לפתוח את המקלטים הציבוריים .
פיקוד העורף מנחה את הרשויות המקומיות לפתוח מרכזי הפעלה ולעבוד בתכונת חירום . אסור בשום אופן להתקהל באירוע פגיעה – התקהלות מסכנת את התושבים עקב האפשרות לרסס ולנפלים כתוצאה ממערכת יירוט הטילים וכן מחשש למטח נוסף. יש להקפיד לסגור את דלת וחלון הממ " ד או את דלת וחלון החדר המוגן לאחר הכניסה אליו . מצגת הסברה ניתן לקבל מידע נוסף באתר האינטרנט של פיקוד העורף בכתובת: www.oref.org.il במרכז

תמונה של דובי עם פלסטר

תחנות חלוקת מים בחירום:

  • חט"ב "רבין", רח' הרצוג 4 – בחצר ביה"ס.
  • מגרשי הטניס, רח' בן צבי פינת רח' ז'בוטינסקי.
  • רחבת מתנ"ס אזור, רח' יצחק שדה 15 (מול בניין המועצה).   

טיפה

בזמן חירום, אחריות המועצה לשמירה על רצף תפקודי באמצעות מערך החירום של המועצה.